top of page
Endodoncija

Endodontija

To so naše skrivnosti zdravljenja zob

Sodobno zdravljenje zob po najsodobnejših praksah v TreeDentu je bilo dodatno dvignjeno na višjo raven, tako da je v zadnjem letu, odkar smo na trgu, zdravljenje zob zmanjšano na 95 % učinek. 

​To pomeni, da v 95% primerov v terapiji  ni izvlekel zoba , In da pacientu ni bilo treba razmišljati o dragih vsadkih.  Seveda pa to ne pomeni, da bomo ozdravili vsak zob, kajti v nekaterih primerih so nekateri zobje žal nepovratno uničeni. 

Zakaj zdraviti zobe v TreeDentu?

Zobozdravstveno zdravljenje je zagotovo predpogoj za kakršen koli bolj zapleten postopek protetike ali implantologije, kjer je treba pred vsakim delom dolgoročno sanirati zobe, da bi bolnikom zagotovili kakovost in jamstvo za posamezna dela.

pokvareni zub
karijes

Postupak endodoncije u TreeDentu

RTG ili Ortopan

 • Ortopanom i RTG-om se točno određuje područje zahvaćeno upalom i definira terapija liječenja te i sami koraci.

Često puta nam pacijenti nemaju bol u problematičnoj regiji. To ne znači da zub nije pod upalnim procesom i da postoji rizik kasnije aktivacije upalne regije.

Svaki postupak u TreeDentu započinje dijagnostikom, tako i         uspješnom liječenju prethodi Ortopan ili RTG dijagnostika  

 • Prednosti: TreeDent raspolaže GreeCT - 2D Ortopan uređajem koji je proglašen uređajem sa najnižim dozama zračenja na području cijele Sjeverne Hrvatske.

 

Dijagnostika takvim uređajem sigurna za sve životne dobi. Više informacija pročitajte ovdje

Endo_prije_.webp

Test vitaliteta

 • Ako je potrebno, dodatno se testom vitaliteta utvrđuje vitalnost zuba i na toplo i hladni podražaj. Na taj način stomatolog zna da li je područje upale moguće anestezirati.

Ukoliko se radi o upali zubne pulpe ili pulpitisu stomatolog će zub u tom slučaju tretirati drugačije. Cilj takvog pristupa je brža i potpuna dijagnostika  upaljenog područja.

 • Prednosti: Ovim postupkom sigurni smo da nećemo pogrešno liječiti zub. Cilj je pravovremeno poduzeti radnje kako bi liječenje bilo što kraće za pacijenta. 

Određivanje broja kanala i pristupnih točaka

 • Doktor prije samog postupka određuje pozicije otvaranja zuba. Prema pristupnim izračunima i RTG snimci određuju se točke brušenja za otvaranje kanala.

Ulaz u zub na taj način se pozicionira točno iznad korijenskih kanala i stomatologu je jednostavno pristupiti svim kanalima. 

 • Prednosti: Ovaj postupak navodi stomatologa da kasniji koraci budu precizniji i pouzdaniji

Postavljanje koferdama

 • Koferdam je mala plastična plahtica, koja se stavlja oko zuba prije početka postupka. Koferdam nam služi da bi sam postupak endodoncije bio maksimalno sterilan.

Ovom zaštitom stomatolog spriječava onečišćenja korijenskog kanala slinom ili krvlju. Ako se to ne napravi riskiramo da dođe do naknadne upale i infekcije zuba te neuspješnog liječenja.

 • Prednosti: Osigurava visoku razinu higijene i sterilnost postupka. Svima preporučamo da inzistiraju na ovoj zaštiti kod postupka endodoncije u ordinacijama dentalne medicine

koferdam.jpg

Otvaranje zuba

 • Lokalna anestezija kod ovakvog postupka u TreeDent stomatološkoj ordinaciji se podrazumijeva.

Doktor će ovisno o zubnoj regiji primijeniti različitu vrstu anestezije. Otvaranje zuba se radi prema unaprijed određenim točkama bušenja uspostavljenima u prethodnom koraku. 

 • Prednosti: Zubni kanal se otvara točno u pravilnoj projekciji vrha korijena tako da zubna pulpa bude u okomitoj ravnini na smjer bušenja.

Time se povećava kvaliteta kasnijeg ulaska iglice dok se tradicionalnim načinom taj dio radi na pamet i bez RTG slike.

Strojna endodoncija

 • U TreeDent-u čišćenje zubnih kanala je brže, pouzdanije i preciznije korištenjem Reciproc Gold aparata strojne endodoncije. U aparat strojne endodoncije ugrađen je endometar koji mjeri dužinu korijenskog kanala. Na taj način  stomatolog dobiva uvid u dužinu korijenskog kanala tako da isti ne probije i tako nepovratno oštetiti zub. 

 • Prednosti: Strojna endodoncija daje stomatologu mogućnost da brže pouzdanije i preciznije očisti korijenski kanal. Također mu daje mogućnost punjenja do pune njegove dužine bez rizika za probijanje korijena zuba.

Punjenje korijenskih kanala

 • Nakon što su svi kanali očišćeni i osigurani sterilni uvijeti može se započeti sa punjenjem korijenskih kanala. Nakon što se zub zapuni na kraju se stavlja kompozitni ispun ili krunica. Plombom ili krunicom stomatolog će pokriti ulaz u zub i vratiti isti u funkciju.

endodoncija-nakon.webp

Kontrolna RTG snimka

 • Nakon punjenja kanala napravi se kontrolna RTG snimka kako bi se provjerili da li su svi kanali očišćeni i napunjeni do pune dužine kanala. 

 • Prednosti: ovim korakom osiguravamo da su prethodni koraci odarađeni besprijekorno i da se može započeti sa završnom obradom. 

rtg-snimka.png

Uštedite i do 7000 kuna po zubu!

Upalni procesi iznad korijenskog kanala su često nepovratne prirode. U trenutku ako se upala proširi i ne sanira na vrijeme, neizbježno je da se zub mora izvaditi. 

Ukoliko je upalni proces razgradio kost iznad zuba, područje na mjestu izvađenog zuba potrebno je dodatno augumentirati umjetnom kosti. Augumentacijom nakon vađenja sprečavamo daljnje propadanje kosti i radimo podlogu za postav implantata.

 

Za liječenje zuba sa 4 korijenska kanala u kvalitetnim stomatološkim ordinacijama izdvojiti ćete između 2000 i 3000 kuna.

Sanacija takvog zuba podrazumijeva vraćanje u stanje bez upalnog procesa sa ugrađenim pojačanjem i plombom ili krunicom.

Ukoliko zub završi na vađenju i odlučite se na ugradnju implantata, cijena kompletnog novog zuba sa kvalitetnijim implantatom će koštati i do 9000 kuna. 

U međuvremenu nastavite samostalno brinuti o svojem dentalnom zdravlju. Redovno obavljajte stomatološke preglede, čistite zubni kamenac i ne odgađate sanaciju upalnih procesa.

Ako Vas počne boljeti zub obratite pažnju na vrstu boli koji se događa na Vašem zubu te si probajte odgovoriti na slijedeća pitanja:

 • Da li se radi o zaostaloj hrani koja stvara krvarenje i upalu zubnog mesa?

 • Da li se radi o oštroj boli kada zagrizete hranu ili jedete slatku hranu?

 • Da li se radi o reakciji na toplo ili hladno ?

 • Da li se radi o pulsirajućoj ne izdrživoj boli?

Sodobna diagnostika je predpogoj za kakovostno zdravljenje. Poleg standardnih pristopov k vročemu / hladnemu testiranju našim pacientom zagotavljamo natančno diagnostiko z najkakovostnejšimi rentgenskimi in RVG napravami na trgu, da ugotovimo vzrok bolečine in natančen zob, na katerem pride do procesa.

S postopkom endodoncije in digitalnim vršnim lokatorjem konca koreninskega kanala lahko natančno zdravimo vaše zobe, verjetnost, da zobe rešite pred ekstrakcijo, pa je zelo velika.

Forma

Hvala za prijavo, kontaktirali vas bomo za termin v najkrajšem možnem času.

bottom of page